Metropolin rajat häipyvät

Merikarvia lehti 14.1.2013

Kiitos Merikarvia lehdelle mahdollisuudesta kirjoittaa synnyinpitäjäni lehteen. Se on kuin sitoisi napanuoran nuoruuteen. Mukavaa. Ajattelin kirjoittaa teille Helsingin, pääkaupunkimme kuulumisia. Mitä ”Helsingin Herrat ja Rouvat” puuhaavat? Toivottavasti siitä on iloa.

Vanhat merikarvialaiset minut tuntevatkin. Olen Anttilan Ollin tytär Vären mäeltä. Mutta koska olen asunut Helsingissä kohta viisikymmentä vuotta, nuoremmille ja muillekin pari sanaa nykyhetkestä. Tein pitkän päivätyön Tehyssä osastopäällikkönä. Jäin sieltä eläkkeelle kymmenen vuotta sitten, mutta jatkan Helsingin kuntapolitiikassa. Nyt on viides valtuustokausi menossa ja kuntapolitiikassa olen ollut vuodesta 1984 lähtien. Uraan on mahtunut kaksi kautta terveyslautakunnassa, HYKSn valtuuston puheenjohtajuus, HUS valtuusto, kaksi kautta Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajana. Nyt olen aloittamassa kaupungin suurimman lautakunnan, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana, tästä työstä myöhemmin.

Suuria intohimoja herättävä kuntarakennekeskustelu jyllää täälläkin. Helsingin Sanomissa kerrottiin taannoin, miten metropolin rajat häipyvät, kun nousee pilvien päälle. Ja näinhän se on. Kuntarajat ovat ihmisten piirtämiä ja päättämiä. Samalla tavalla niitä voidaan myös muuttaa. Helsingin seutu on Suomen kannalta tärkeä. Alueella tuotetaan yli kolmannes koko maan bruttokansantuotteesta. Seudun vetovoima ja kilpailukyky on siten ratkaiseva, myös pienille kunnille. Ne saavat valtion tukea eniten juuri tältä alueelta.

Valtion metropolityöryhmä julkisti äsken alueen kuntarakennevaihtoehdot. Kolmessa eri mallissa on mukana metropolihallintoa ja itsenäisiä kuntia, löyhää yhteistyömallia ja kunnianhimoisimmassa ehdotetaan kahta vahvaa kaupunkia kuntaliitoksina. Mielenkiintoista, että eri poliittisissa ryhmissä on kaikkien ehdotuksien kannattajia. Helsingin vanha valtuusto kannatti varsin yksimielisesti myös kuntaliitoksia. Saa nähdä, miten uusi. Tässä keskustelussa poliitikkojen näkemyksellisyys ja rohkeus punnitaan. On kyse ihmisten hyvinvoinnista pitkälle tulevaisuuteen.