Pieni kasvaa isoksi

Runsas viikko sitten huomasin Helsingin sote toimialan fb-sivulla mainoksen linnunpöntöistä ja ötökkähotellista. Kyseisiä tuotteita valmistaisi ja myisi kaupungin oma Pakilan työkeskus. Se opettaa, työllistää ja kuntouttaa vajaa työkykyisiä. Ei muuta kuin matkaan ja ostoksille. Nappasin mukaani vielä ystäväni Outin.

Pakilan työkeskuksessa kohtasin heti työvalmentaja Harry Jahnssonin, joka kertoi, että ötökköhotellit olivat loppuneet ja linnunpöntöistäkin oli jäljellä vain sellaisia, joiden reiästä eivät pulleat talitiaiseni mahdu. Näin ollen varsinainen asiani oli nopeasti hoidettu.

Mutta sitten rupesimme keskustelemaan Pakilan työkeskuksesta, minkä toiminnan tunnen sote – suunnitelmista. Muistan, miten monta kertaa sote-lautakunnan puheenjohtajakautenani parisen vuotta sitten suunnittelin tutustumiskäyntiä, mutta se jäi tekemättä. Nyt Harry Jahnsson kertoi ja kierrätti minua ja Outia eri paikoissa. Olin aivan hämmästynyt, miten upea paikka tämä Pakilan työkeskus on ja miten hyvin se palvelee yhtä erityisen vaativaa väestöryhmää.

Työkeskuksessa tehdään uusia kalusteita – omaa huonekalusarjaa – korjataan ja putsataan kaupungin käytössä olleita huonekaluja ja tavaroita uusio käyttöön ja otetaan vastaan myös ulkopuolista työtä tilanteen mukaan. Täältä esimerkiksi sote viraston asiakkaat voivat hakea kaupungin maksusitoumuksella  hyväkuntoisia ja hyvän näköisiä huonekaluja kotiinsa, lasten vaunuja ym. tavaraa, mitä viraston asiakkaat tarvitsevat. Tavaraa on myös vapaassa myynnissä.

Työkeskuksessa on myös metallityöpaja ja huonekalujen verhoilua. Työkeskuksessa voi saada alun omalle ammatille ja työpaikalle avoimilla markkinoilla. Keskus tekee yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa.

Pienestä asiasta – linnunpöntöistä ja ötökkähotellista – kasvoi merkittävä tuntemiskokemus kaupungin omasta tärkeästä työstä vaativassa aikuissosiaalityössä. Vakava viestini kaupungin johdolle ja sote päättäjille on, että tällainen toiminta pitää ehdottomasti pitää kaupungin omissa käsissä, jotta se voi kehittyä sitä tarvitsevien tarpeiden mukaisesti.

Erityiskiitoksen annan työvalmentaja Harry Jahnssonille, jonka puheessa oli sellaista ylpeyttä ja intohimoa omasta työstään, että se jäi mieleen ja ilahdutti. Kiitokset hyvästä kiertokäynnistä. Lähetän viestin sote toimialalle, että lautakunta kävisi Pakilan Työkeskuksessa.