Valinnan vapaus

Siltasaari lehti 28.10.2017

 

Katselin illan A-studion (23.10), missä Lääkäriliiton uusi toiminnanjohtaja Kati Myllymäki ja Kirurgiyhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Salminen keskustelivat viisaasti ja asiantuntemuksella maan hallituksen uusimmasta sote-palvelujen valinnan vapauslakiehdotuksesta, mikä lähtenee pikapuoliin kuntiin lausunnoille.

Oli kerrankin ilo seurata selkeätä ja asiantuntevaa keskustelua ja perusteluja. Tällaista lisää. Informatiiviset keskustelut avaavat ihmisille sen poliittisen jargonian, mihin hallituksen ministerit haluavat uudistuksen sudenkuopat kääriä. On tärkeätä, että ihmiset ovat valppaina juuri nyt, kun lakiehdotukset ovat menossa lausunnoille ja eduskuntaan.

Valinnan vapaus asiassa ei pelata napeilla, vaan kysymyksessä on todella isot rahat. Maan hallitus, kokoomus etunenässä, haluaisi siirtää noin 6 miljardia euroa julkisesta erikoissairaanhoidosta entisten miljardien päälle veromaksajien rahoja yksityissektorille. Se olisi kova isku koko julkisen sektorin palvelujärjestelmän toimivuuden – 24/7/365 päivystystoiminnan ja muun hoidon, tutkimuksen, opetuksen ja kehittämistyön rahoituspohjalle ja resursseille. Noin kolmannes rahoituspohjasta katoaisi yksityisiin yrityksiin, joiden voitoista huolehtivat kansainväliset sijoitusyhtiöt. Kun sote-lakipaketissa rahoituspohja tultaisiin määrittelemään valtion budjetissa kiinteästi, ainoaksi liikkuvaksi rahoituspalikaksi jäisivät asiakasmaksut. Maakunta päättää niistä. Moni keski – ja pienituloinen voisi jäädä palvelujen ulkopuolelle.

Helsinkiläisille sote-uudistus tarkoittaisi vielä muita kuntia suurempia muutoksia. Kaupunki ei tällä hetkellä peri asiakkailta terveyskeskuskäyntimaksua. Käyntiin sisältyvät tukipalvelut – labrat, röntgenit, ultrat ym. – sisältyvät käyntiin. Erikoissairaanhoidosta ja päivystyskäynneistä peritään kohtuuhintainen maksu. Yksityissektorin vastaavaan hintaan verrattuna, se on noin kymmenesosa. Kuka uskoo, että yksityissektorin sijoittajayhtiöt suostuisivat hoitamaan potilaita julkisen sektorin nettokustannushinnoilla? Se tarkoittaisi tulevaisuudessa käytännössä sitä, että palveluja karsitaan, koska rahaa ei tule enempää ja kustannustaso nousee. Näin yksinkertaista se on.

Asiantuntija lääkärit ovat olleet huolissaan rahoituspohjan ja resurssien supistumisesta, mikä näkyisi paitsi päivystystoiminnan myös tutkimuksen, opetuksen ja kehittämistyön vaikeutumisena. Huoli näkyisi erityisesti erikoissairaanhoidossa, mikä toimii tällä hetkellä erittäin hyvin ja tehokkaasti – eurooppalaisittain Suomi porskuttaa näissä asioissa ihan kärjessä. Jos pienen maan erikoisosaamisen resurssit jaetaan useiden toimijoiden kesken, syntyy osaamisvajetta. Silloin kiireellisten syöpä ym. vaativien hoitojen jonot kasvavat tai mahdollisesti niihin ei ole edes resursseja. Tämä huoli on hyvin aiheellinen. Se näkyi aikoinaan silloin, kun meillä oli sairaaloissa erikoismaksuluokka järjestelmä. Helpot tyrä-, sappi-, suonikohjuleikkaukset saivat parhaat osaajat ja leikkausajat ja vaativien potilaiden hoito sai joskus odottaa pitkäänkin. Erikoissairaanhoidon pirstaloimisesta yksityissektorille syntyisi myös kallista päällekkäisyyttä.

Sote uudistus on menettänyt aikoja sitten kaikki terveyspoliittiset ja kustannustehokkuutta edellyttävät tavoitteensa. Siitä on tullut puhdas ideologinen julkisen sektorin terveyspalveluiden yksityistämisprosessi, mitä kokoomus, keskusta ja siniset vievät jääräpäisesti asiantuntijoita kuulematta eteenpäin. Sitä on vaikeata ymmärtää, etenkin kun juuri äsken sain lyhyellä odotusajalla erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä terveyspalvelua Kallion terveysasemalta. Tälle sote uudistukselle pitää laittaa stoppi välittömästi!

Maija Anttila

HUS valtuuston varapuheenjohtaja